lördag, november 15, 2008

Herresta i dagens DN


Stockholms vatten till salu


Dricksvatten från Stockholm rinner allt längre utanför kommungränsen. Nu funderar även Södertälje på att ansluta sig till Stockholm Vattens ledningsnät, och vid årsskiftet får Ekerö och Strängnäs tillgång till nytt vatten genom en rekordlång ledning längs Mälarens botten.

Grävmaskinerna bearbetar
stranden vid Mariaudd på Ekerön. Sista biten in mot land måste bli djupare för att den tre mil långa ledningen ska löpa fritt när den lämnar Ekerö på sin väg till Herresta norr om Mariefred. Där kopplas den ihop med ledningsnätet i Strängnäs kommun.

Den tre mil långa vattenledningen är den längsta som lagts ut på en sjöbotten i Sverige och det tydligaste beviset på Stockholm Vattens strategi att exportera mer dricksvatten till grannkommunerna.

- Vi har ett uppdrag från kommunfullmäktige att samarbeta i regionen. Samtidigt får vi i Stockholm bättre tillgång till reservvatten om vår egen dricksvattenförsörjning skulle slås ut, säger Erik Wassén (fp), ordförande i Stockholm Vattens styrelse.

För Strängnäs innebär ledningen från Norsborgs vattenverk att det egna otillräckliga vattenverket kan stängas. Notan på 200 miljoner delas lika mellan de två parterna.

- Vi får vatten till samma kostnad som om vi skulle bygga ut vår egen anläggning men slipper bekymra oss över föroreningar från den hårda trafiken på Enköpingsvägen nära vårt vattenverk, säger Jörgen Westerlund, va-chef i Strängnäs.

Även Ekerö kommun drar fördel av den nya ledningen och Stockholm Vattens överkapacitet i Norsborg. När alla anslutningar är klara i början på nästa år kommer cirka 60 procent av Ekeröborna att få sitt dricksvatten från Stockholm. Det blir möjligt att bygga ut kommunalt va på Helgö och till sommaren ska det också finnas en ny vattenledning till Birka på Björkö.

Men ännu återstår några veckors arbete och vid Mariaudd granskar Peter Juhlén ledningen av polyetenplast som är en halvmeter i diameter. I en dryg halvmil löper den två meter under markytan från Ekerö sommarstad, där den går i land efter den första etappen på Mälarens botten. Peter Juhlén är platschef på JVAB, den entreprenör som drar ledningen åt Stockholm Vatten.

- Landföringarna, när ledningen går från vatten till land, är den mest komplicerade delen av arbetet, säger Peter Juhlén.

När arbetet startade i oktober förra året levererades vattenledningen som tjugo meter långa rör. De svetsades ihop till 800 meter långa delar som sedan baxades ut av två bogserbåtar och kopplades samman på en pråm ute på Mälaren. Sammanlagt 4.000 betongklumpar håller nere ledningen så att den inte flyter upp till ytan om det bildas luftfickor.

Telge Nät försörjer Södertälje och Nykvarn med Mälarvatten som renas genom infiltration i en grusås. Men produktionen räcker inte för att täcka behovet och redan om tre fyra år kan läget bli kritiskt. Fram till 2030 behöver kapaciteten öka med 15-20 procent.

När Telge Näts vd Anders Börjesson funderar över framtiden är en utbyggnad av den egna anläggningen Djupdals vattenverk ett alternativ. Ett annat är en sammankoppling med Stockholm Vattens distributionsnät med en ledning mellan Tumba och Södertälje.

- Ledningen skulle stå för en delleverans på 25-30 procent av det dricksvatten vi behöver och samtidigt förbättra tillgången till reservvatten i området, säger Anders Börjesson.

I den utredning som pågår av den framtida vattenförsörjningen finns även alternativet att köpa allt vatten från Stockholm, men Anders Börjesson framhåller att det mest är att betrakta som ett referensalternativ.

En rad beslut återstår innan kommunen gör sitt vägval. I beslutsunderlaget finns en rapport som konsultbolaget Tyréns gjort om förekomsten av reservvatten i sydöstra Stockholms län. Rapportförfattaren Krister Törneke pekar på att en förbindelse med Södertälje gör att Stockholm inte längre blir beroende av Bornsjön som reservvattentäkt om Norsborgs vattenverk skulle drabbas av ett allvarligt problem.

- Det är viktigt att lyfta blicken från enskilda kommuners situation och se hur de kan samarbeta för att få en säker vattenförsörjning, säger Krister Törneke.
Torbjörn Tenfält

Länk till artickeln i DN:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=852024&rss=554

Inga kommentarer: