torsdag, februari 12, 2009

Invigning vatten 11 febr, Strengnäs Tidning

NYHETER | STRÄNGNÄS SENASTE NYTT
ONSDAG 11 FEBRUARI 2009

Foto: Henrik Frölich
Strax söder om Strängnäs ligger Gorsingeholms reservvattenverk. Projektledaren Sören Bylund från byggherren VA-ingenjörerna kan konstatera att verket förutom att ge sista pumpkraften in mot vattentornet i Strängnäs också har full kapacitet att fungera som reservsystem om Stockholmsledningen slås ut. Då filtreras vatten intill ner mot grundvattnet och kan klara ett nödläge.
Foto: Henrik Frölich

Strängnäs/Stallarholmen

Nu släpps vattnet från Stockholm ut i kranarna
I dag släpps det nya Stockholmsvattnet på för kommunens invånare att krana upp i dricksglas och badkar. Men boende i centralorten Strängnäs får vänta några veckor på sina smakprov. Läkemedelsföretagen måste först finjustera sina ventiler i kylvattensystemen på grund av den nu något högre kalkhalten.







- Skönt att vara framme vid slutmålet. Nu höjer vi kvaliteten på vattnet och har vattenförsörjning att klara en stor befolkningstillväxt de närmaste årtiondena, säger Jörgen Westerlund, kommunens va-chef.
Redan under det torra året 2000 förstod man att Strängnäs gamla vattenverk saknade kapacitet att klara av fler framtida hushåll och industrier i kommunen. Alternativet att bygga nytt, liksom att köpa vatten från Eskilstuna, visade sig bli dyrare än möjligheten att ta vatten från Stockholms stads vattenverk i Norsborg.
Till en kostnad av 200 miljoner kronor är nu ledningen - både nedgrävd på land och liggande på Mälarens botten - klar. Pumpstationer vid Herresta sydost om Stallarholmen och vid Gorsingeholm söder om Strängnäs ingår i investeringen.

Läs hela artikeln i onsdagens papperstidning

http://www.ekuriren.se/link.php?id=802216


Henrik FrölichHenrik Frölich
henrik.frolich @ ekuriren.se
0152-474 07

1 kommentar:

Anonym sa...

Bilder tillhörande artiklarna har försvunnit då ekuriren tagit bort artiklarna från sin webb-plats.
/ D